Glow Plug Controller Issue?

1985 - Present, Questions, discussions, regarding anything related to the Humvee. (NO AUCTION or EBAY)

Moderator: Kurt Lesser

Post Reply
Tumbler510
G-Private First Class
G-Private First Class
Posts: 14
Joined: Sun Jun 18, 2017 12:21 pm

Glow Plug Controller Issue?

Post by Tumbler510 » Mon Feb 05, 2018 10:51 am

Hi All. Finally picked up my HMMWV in SLC, and drove it back to San Jose. It started right up in the lot (~70F) at the time, and drove half way through Nevada without incident. On the morning of day 2, it would not start. It was 20F overnight, and it was spewing white smoke from the exhaust, but wouldn't turn over. Starter fluid was the trick, and it didn't have any starting issues after that for the rest of the trip.
It's the same story in San Jose. If it's cold overnight, she won't start without liquid courage. If its nice and warm, she'll fire after 2-3 seconds.

I tested all the GPs, and they were all open. So I replaced them. The new ones were all perfectly within spec. It started well the first time, but then it was back to the same issue. I retested them and they read (ohms): Open, 275, Open, 6.3M, 3.6K, 2.9M, 7.6M, Open.

I am trying to avoid buying a new S3 ($600), and want to verify that the GP controller is working or not. Can someone direct me towards a how-to for GP controller troubleshooting?

Any other advice/ideas?

snock
G-Staff Sergeant
G-Staff Sergeant
Posts: 56
Joined: Fri Jul 30, 2010 10:11 pm
Location: Loudonville, Ohio

Re: Glow Plug Controller Issue?

Post by snock » Wed Feb 07, 2018 9:50 am

The glow plug controller box is bad. Your plugs burnt out because the box did not shut the plugs off and the reason it started fine when you replaced the plugs is because they glowed until they burnt out. Who is the manufacturer of the controller and what color is it's label?
1989 M998
1964 M151 w/1967 M416
1986 M1009

Post Reply

Return to “Humvee Technical Knowledge Base -”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests